Gyakran ismételt kérdések

Miért ilyen olcsó a Phrozen Shuffle nyomtató szemben más hasonló nyomtatókkal?

Az olcsó persze mindig relatív, de tény, hogy véleményünk szerint a Phrozen Shuffle a legjobb kedvező árú műgyantás 3D nyomtató. Kedvező ára ellenére nyomtatási minőségben viszont nem kell szégyenkeznie, sőt.

Az egyik versenytárs, a Formlabs Form 2 ára bruttó ~1.4 millió forint, aminek az árából 4db Phrozen Shuffle-t lehetne vásárolni. Így tehát töredék áron tudunk ugyanolyan, vagy némely esetben még jobb minőségben nyomtatni (a Shuffle X/Y felbontása jobb, mint a Form 2-nek). Továbbá a Shuffle nagyon sok gyártó műgyantájával kompatibilis (lásd Műgyanták aloldal), a Form 2 műgyantái viszont kimondottan drágák…

Miben más, mint a Formlabs Form 2?

Pl. az árban. A Formlabs Form 2 ára bruttó ~1.5 millió forint, aminek az árából 5db Phrozen Shuffle-t lehetne vásárolni. Így tehát töredék áron tudunk ugyanolyan, vagy némely esetben még jobb minőségben nyomtatni (a Shuffle X/Y felbontása jobb, mint a Form 2-nek). Továbbá a Shuffle nagyon sok gyártó műgyantájával kompatibilis (lásd Műgyanták aloldal), a Form 2 műgyantái viszont kimondottan drágák…

A Form 2 más technológiát használ, egy lézer fény “rajzlolja” meg a tárgyat, de ebből következik néhány várható probléma, pl. a műgyanta tálcán lévő fólia / üveg a lézeres nyomtatónál egy idő után (akár 1 liter gyanta után) “ködössé” válhat, ezért cserére szorul.

A Shuffle esetén is vannak természetesen “kopó” alkatrészek, amik cserére szorulhatnak, de ezek ára jóval kedvezőbb, pl. még egy LCD kijelző csere is csak 20.000 Ft.

Általánosságban tehát igaz, hogy pl. a Form 2-höz a kellékek és egyéb kiegészítők, alkatrészek is jóval többe kerülnek, pl.:

 • Form 2 műgyanta tartály: ára 25.000 Ft., ami a gyártó ajánlása alapján már 2 liter műgyanta használat után cserélendő (vs. Shuffle FEP fólia, amit kellő körültekintés esetén jópár liter használat után sem kell cserélni, ára pedig 2500 Ft.)

Milyen minőségben / felbontással nyomtatnak ezek a gépek?

Az elérhető függőleges irányú felbontás akár 10 mikron is lehet (0.01mm!), X/Y (vízszintes) irányban pedig 47 mikron. Néhány általunk nyomtatott tárgyat lásd a blogunkon: https://3dnyomtatas.blog.hu/tags/shuffle

Ez az X/Y irányú felbontás egyéb iránt kb. 3x magasabb, mint pl. a Form 2 lézer pont átmérője (~150 mikron).

Ez a felbontás már abszolút alkalmassá teszi a nyomtatókat a legaprólékosabb ékszerészeti, fogászati és egyéb felhasználásra.

Ha ilyen jó minőségben nyomtat, akkor mi értelme van a szálolvasztós (FDM) nyomtatóknak?

Minkét technológiának megvannak az előnyei és hátrányai is. Néhány ezek közül a teljesség igénye nélkül:

Szálolvasztós (FDM)

Előnyök

 • Nagyobb nyomtatási terület (átlagban 200x200x200-as nyomtatási tér vagy még nagyobb)
 • Alapvetően erősebb / tartósabb tárgy
 • Átlagos körülmények is megfelelőek a nyomtató működtetéséhez
 • Némileg könnyebb kezelés és használat
 • Alacsonyabb alapanyag költség (~8000 Ft / kg vs. ~22000 Ft. / kg)

Hátrányok

 • Alacsonyabb részletezettség / felbontás / nyomtatási minőség
 • Nem kimondottan kiégetésre (ékszerészet, fogászat) való

Műgyantás (DLP/LCD/SLA)

Előnyök

 • Sokkal részletgazdagabb és magasabb minőség
 • Kiégethető anyagok

Hátrányok

 • Speciális körülmények szükségesek a nyomtató üzemeltetéséhez (UV fény mentes, elzárt terület, stb., jó szellőztetés)
 • Körülményesebb használat
 • Magasabb alapanyag költség

Mik a főbb különbségek a szálolvasztós (FDM) és a műgyantás nyomtatók között?

Abban mindkét technológia megegyezik, hogy rétegről rétegre építi fel a tárgyat a 3D nyomtató egy előzetesen elkészített 3D modell alapján. Amiben viszont különböznek (a teljesség igénye nélkül), az a következő:

 • A műgyantás nyomtatók folyékony halmazállapotú alapanyaggal dolgoznak, és ezt köti meg (szilárdítja meg) az (UV) fény nyomtatás közben
 • Ezzel szemben az FDM nyomtatók egy fúvókán keresztül olvasztott műanyaggal hozzák létre a nyomtatandó tárgyat

Tehát más az alapanyag (folyékony műgyanta vs. szilárd polimerek, pl. PLA, ABS, stb.) és más a nyomtatási elv.

Mi a különbség a különböző fajta műgyantás gépek között (SLA/DLP/LCD)?

Mindhárom technológia abban hasonlít, hogy egy műgyanta polimer szilárdul meg valamilyen fény hatására és alakul ki kémiai kötés az elkészült rétegek mentén.

SLA: egy lézer mechanika (galvo) irányítja a lézer fényét, és a pont levilágítás során köti meg a műgyantát.

LCD: ez a technológia (mint amit a Shuffle is használ) úgy működik, hogy egy nagyfelbontású (2560 x 1440) LCD kijelző mutatja az éppen nyomtatandó réteget, és az LCD kijelző alatt egy UV fényforrás található.

DLP: hasonló az LCD technológiához, de itt egy projektor vetíti ki a képet, amit nyomtatni kell

Mennyire tartós az elkészült tárgy? Nagyon törékeny?

Ez műgyanta függő, vannak ridegebb műgyanták speciális felhasználásra és vannak kifejezetten rugalmas anyagok, de az alap műgyanta keménység sem kimondottan rideg és az elkészült tárgy is elég erős tud lenni. Tehát alapvetően tévhit, hogy a műgyantás technológiával előállított tárgyak kevésbé erősek.

Kell-e valami speciális környezet a műgyantás nyomtatónak vagy a műgyantának?

Alapvetően a következőknek kéne megfelelnie a helynek, ahol lesz a nyomtató:

 1. UV fény mentes: ne süssön oda nagyon napfény közvetlelnül, illetve az izzók is LED-esek legyenek, ne pl. kompakt fénycső vagy sima izzó
 2. Jól szellőző helység: a műgyantának (típustól is némileg függően) erős, de nem annyira kellemetlen szaga van. Néhányan fejfájásról is beszámolnak, nálam ez nem jellemző, de nálam egy külön szobában van, ahol folyamatos szellőztetés van szellőztető rendszerrel
 3. A nyomtatónak nem árt, ha jól hozzáférhető helyen van és körülötte van hely mindenfélére, pl. a tárgy utókezelése is a nyomtató közelében legyen, hogy ne csöpögjön mindenfelé a műgyanta, stb.
 4. A nyomtató, főleg a műgyanta és kiegészítők (pl. isopropyl alkohol) legyen jól elzárva, ha pl. gyerek vagy kisállat van a háztartásban

Könnyebb vagy nehezebb használni egy műgyantás gépet mint egy szálolvasztós (FDM) nyomtatót?

Erre a kérdésre nem egyértelmű a válasz. Bizonyos szemponból a nyomtatási folyamat, annak előkészítése egyszerűbb egy műgyantás nyomtató esetén, ugyanakkor pl. az utókezelés és egyéb kapcsolódó tevékenységek miatt körülményesebb a műgyantás nyomtató használata. Egyesek műgyantás nyomtatóval kezdik a 3D nyomtatással való ismerkedést, mások pedig előtte FDM nyomtatóval szereznek tapasztalatokat. De mivel a technológiák eléggé különböznek egymástól, ezért ez utóbbi nem szükséges.

Milyen alapanyagok vannak? Mi a különbség közöttük?

Milyen gyorsan tud nyomatni a Phrozen Shuffle?

Ez több tényező függvénye:

 • Használt alapanyag (műgyanta) jellemzői: egyes műgyanták (típustól és/vagy színtől függően) más más, ún. levilágítási idővel dolgoznak, azaz hogy mennyi ideig kell egy réteget megvilágítani UV fénnyel, hogy megfelelően megkössön.
 • Nyomtatási minőség (azaz a használt rétegvastagság, hogy milyen finom legyen a tárgy felülete): a Phrozen Shuffle akár 10 mikronnal (0.01mm-el) is tud nyomtatni, viszont természetesen ehhez több időre is van szükség

Egy általános példa, pl. a Phrozen saját műgyantájánál 50 mikronos rétegvastagság mellett kb. 9mp-ig tart egy réteg levilágítása és az egyéb mozgások. Ebből ki lehet számolni, hogy 1cm építési sebessége (ami ilyen rétegvastagságnál 200 réteg) körülbelül ~30 perc. A rétegvastagság növelésével vagy csökkentésével amúgy nem arányosan növekszik vagy csökken a szükséges levilágítási idő (cure time).

További nagy előnye az olyan fajta műgyantás 3D nyomtatóknak, mint a Phrozen Shuffle (szemben pl. a Formlabs Form 2 SLA nyomtatóval), hogy a nyomtatási idő független attól, hogy 1 db-ot nyomtatunk, vagy kihasználjuk a teljes nyomtatási területét a tárgyasztalnak és egyszerre több darabot nyomtatunk. Tehát ugyanígy 30 perc pl. 50 darab kis tárgy nyomtatása, mint 1 db-é.

Kell-e még valamit vennem a gép és az alapanyag mellett?

Ajánlott kiegészítők, amik szükségesek és ajánlottak a nyomtató megfelelő használatához (további tippek a leírásban lesznek):

 • Nitril kesztyű (a műgyanta és az elkészült tárgyak megfogásához)
 • Izopropil alkohol (a tárgyak és szerszámok tisztítására)
 • Papírtörlő (többrétegű), szinte bárhol kapható – érdemes jópár tekercset beszerezni
 • Ultrahangos tisztító és UV kamra az utókezeléshez

Ezen kívül a nyomtató mellé adott kezelési útmutatóban is számtalan tipp van olyan kiegészítőkre, amivel könnyebbé tudjuk tenni a nyomtató használatát.

Veszélyes a műgyanta?

A műgyanta, főleg folyékony halmazállapotban, veszélyes vegyületnek minősül, ezért megfelelő tárolási körülmények kellenek neki, hogy ne férhessen hozzá senki. Bőrirritációt okozhat (viszketés, kiütés), illetve szembe / szájba kerülve veszélyes. Példa biztonsági adatlap (MSDS) az egyik általunk forgalmazott műgyantáról: Monocure Rapid Clear MSDS

Mennyi műgyantát használ egy tárgy kinyomtatására?

Ezt nehéz megmondani, tárgytól függ, de itt van egy példa: gyűrűk nyomtatása. Ha konkrét modellel rendelkeznek, el tudják nekünk küldeni és mi meg tudjuk ez alapján becsülni a nyomtatási anyagmennyiséget.

Lehet-e ékszereket / fogászati modelleket gyártani vele?

Igen. Lásd az Esettanulmányok aloldalakat és a Műgyanták aloldalt a speciális ilyen célú műgyanták leírásáról.

Miért tőlünk vegye a nyomtatót?

 • Kiemelkedő vevői támogatás (telefon / email), helyi szerviz és ügyintézés ⇨ elégedett vásárlók
 • Nagyon részletes, magyar nyelvű, gyakran frissített, kezelési, használati, fejlesztési útmutató, ami szinte mindenre kiterjed, tippeket és trükköket tartalmaz
 • Mi folyamatosan használjuk is az általunk árusított gépeket, nem csak forgalmazzuk
 • 6 éves tapasztalat a 3D nyomtatók forgalmazásban és használatában

Külföldi forrásból sem igazán olcsóbb ezeknek a gépeknek beszerzése (főleg, hogy ott sok esetben számolni kell az ÁFA és VÁM költségekkel), viszont néhány érv, hogy miért tűlünk vásárolják a nyomtatót:

 1. Teljes értékű garanciát biztosítunk a nyomtató mellé, tehát meghibásosdás esetén javítjuk, cseréljük az alkatrészt (kivéve a kopó alkatrészek, pl. az LCD kijelző, ezekre csak korlátozottan van garancia, de árai ezeknek igen kedvező, az LCD kijelző ára 20.000 Ft.)
 2. Egy nagyon részletes magyar nyelvű kezelési útmutató jár majd a nyomtató mellé. Ez kinyomtatva kb. 50-60 oldal jelenleg. A kezelési útmutató tartalmazza a folyamatosan használt gép tapasztalatait, tippeket és trükköket, hogy minél gördülékenyebb legyen a nyomtató használata olyanoknak is, akik csak most ismerkednek a műgyantás gépek világával.
 3. Hasonlóan a többi általunk forgalmazott nyomtatóhoz, itt is nagy hangsúlyt fektetünk a vevő támogatásra (telefonos / emailes support, stb.)