Fogászati 3D nyomtatás

A 3D nyomtatás, mint technológia és a hozzá kapcsolódó digitális megoldások elterjedése forradalmasította a fogászat gyakorlatát. Mint minden új technológia esetében, számos fogászati szakember még mindig bizonytalan abban, hogy kezdjen hozzá az új technológia alkalmazásához. Ebben próbál egy kis segítséget nyújtani az alábbi leírás, külön kitérve arra, hogy miért jelenthetjük ki, hogy manapság már gyakorlatilag “aprópénz” egy ilyen 3D nyomtatási kapacitást felépíteni egy laborban, és hogy nem szükséges a legdrágább fogászati célú készüléket megvásárolni, mert legalább olyan jó, ha nem jobb minőségben tudnak dolgozni az alsó-közép árkategóriás műgyantás 3D nyomtatók.

A digitális fogászat egyre több laboratóriumban már valóság. Ezek a laboroknak az üzleti stratégiájuk része a 3D nyomtatást, így a termelést is felgyorsíthatják, javítják a termékek minőségét. A digitális tervezés mellett a 3D nyomtatás tehát tovább növeli a hatékonyságok. A különböző szkennelési megoldásokat, CAD és CAM tervezést 3D nyomtatással való kombinálással precízen és gyorsan tudnak előállítani koronákat, hidakat, fogászati modelleket és számos fogszabályzáshoz kapcsolódó elemet. Így a kézi modellezés okozta nehézségeket, időigényét tudjuk a 3D nyomtatás segítségével kiküszöbölni. Akár kisebb fogászati vagy fogszabályzó praxisok is megengedhetik maguknak ezeket a megoldásokat, mivel áruk elérhető, és már nem csak a nagyobb laborok kiváltsága.

Részletesebben: https://www.dental.hu/a-haromdimenzios-nyomtatas-fogaszati-alkalmazasai

Phrozen Sonic XL 4K 3D nyomtató

Kínálatunkban az a Phrozen Sonic XL 4K 3D nyomtatót ajánljuk kimondottan digitális fogászati felhasználásra. Részletes paraméterei és tulajdonságai:

  • XY felbontás: 50µm – Z felbontás (rétegvastagság): 10 µm
  • 8.9 inches 4K nagy felbontású kijelző – nagy nyomtatási térfogat: 19 * 12 * 20 cm
  • 50W-os 405 nm UV-LED ☛ Az összes elérhető LCD/DLP műgyantával kompatibilis
  • Minőségi dupla lináris sín, golyós orsó és csapágy ☛ tökéletesen pontos Z tengely, semmilyen fajta kóválygás
  • Nyomtatási sebesség: ~60-80 mm / óra (műgyanta és rétegvastagság függő)
  • Wifi / hálókábel és pendrive csatlakozási lehetőség
  • Számtalan profi fogászati műgyantával is kompatibilis: Nextdent, Keystone, Dentona, Detax, Dreve, stb.
    (Nem csak LCD UV műgyantákkal, hanem 385nm-es gyantákkal is!)
blank

Alapanyagok

HARZ Labs Dental Sand A1-A2/A3

A Dental Sand A1-A3 műgyanta egy PMMA szerű, mikro részecskéket tartalmazó kompozit műgyanta, biokompatibilis nyersanyagokból készült. A Vita skálán A1-A3 közeli színű, és magas, 90 Shore D keménységű, stabil mechanikai és kémiai hatásoknak kitéve is. Átmeneti koronák és hidak nyomtatására ajánlott. Szinte szagtalan, káros monomerek nélkül, így használható laborban.

HARZ Labs Dental Yellow Clear

A Dental Yellow Clear műgyanta egy kemény PMMA szerű átlátszó műgyanta, biokompatibilis nyersanyagokból, mint amit az UV keményített fogászati töméseknél használnak. Javasolt felhasználás: fogászati műtét előkészítés, ideiglenes fogszabályzó. Szinte szagtalan, káros monomerek nélkül, így használható laborban.

HARZ Labs Dental Model

Modellek nyomtatására, amelyek nagyobb mechanikai terhelést is bírnak. Tartós, nem zsugorodik és szagtalan. Kemény és rugalmas egyszerre. Magas hőmérsékletet (100 °C-ig) is kibír, így szilikon öntöformára és vulkanizálásra is alkalmas. Két komponensű szilikonnal, platinium és ólom katalizátorral is. Felhasználás: korona és híd modellek, átlátszó fogszabályzó sablonok, bemutató modellek, szekcionált modellek.

HARZ Labs Dental Cast

Tökéletes választás közvetlen fém öntésre, fogászati implantátumokhoz, pl. fém és kerámia koronákhoz és hidakhoz. Szinte nincs is hamu tartalom kiégéskor (kevesebb, mint 0.1%). Gyors kiégési ciklus, magas hőmérsékleten, az áramfelhasználás és az előállítási idő csökkentésére. Foszfát alapú beágyazókat ajánl hozzá a gyártó, pl. Speedvest, Yeti Expansion, Bellavest, amelyek magas hőmérsékleten is jól működnek.

HARZ Labs Dental Bleach

Kerámia alapú műgyanta ideiglenes koronák és hidak nyomtatására, fehér (bleach) szín a vita színskála szerint. Nagyon tartós, kopás álló, jól lehet polírozni. A cementhez is jól tapad. A pontos árnyalat az utókezelés idejétől függ.

HARZ Labs Dental Soft Pink

Valódi fogíny modellek nyomtatására, pl. gingiva maszkra. Jó rugalmasság és puhaság jellemzi a minél élethűbb hatás érdekében. Szilikon szerű anyag, a mechanikai tulajdonságok megközelítik az igazi gingivát.

Nextdent fogászati / orvosi műgyanták

A NextDent gyártó nagyon széles palettát fed le műgyantáival, amelyek mindegyike biokompatibilis és CE minősítésű. 93/42/EEC tanusítvánnyal is rendelkeznek ezen felül, biológialag biztonságosak, korlátozás nélkül használhatóak pácienseknél. Első sorban fogászati célra használható gyantáik vannak, pl.:

blank

keystone keyprint fogászati műgyanták

A keystone gyártó szintén széles számtalan fogászati gyantát kínál, amelyek nagy része biokompatibilis és CE minősítésű.  ISO 10993 tanusítvánnyal rendelkeznek, biológialag biztonságosak, korlátozás nélkül használhatóak pácienseknél. Elsősorban fogászati célra használható gyantáik vannak, pl.:

Katalógus: keyprint műgyanták

blank