Fogászati esettanulmányok

Sablonnal vezetett implantológia – a Phrozen Shuffle 3D nyomtató orvosi felhasználása

A szájsebészetben up to date-nek maradni napjainkban csak a digitális képalkotás és a sebészi sablonnal vezetett implantáció gyakorlati alkalmazásával lehet, azt hiszem. Ezen hívásnak eleget téve léptem egy hosszú útra.

A CT felvételek és a digitális képalkotás segítségével manapság már igen részletesen (0.2mm pontossággal) tudjuk vizsgálni betegeinket. Számos innovatív gyártó – esetemben a MegaGen Inc. – kínál 3D tervezési lehetőséget az implantátumok virtuális behelyezésére és a tervezés után annak a gyakorlatba – a páciensbe – ültetésére.

Ezt úgy érhetjük el, hogy a szoftver a tervezésnek megfelelően készít egy virtuális sablont aminek segítségével, ha azt anyagi valójában is létrehozzuk, előfúrhatjuk a csontba az implantátumok helyét tized milliméternyi pontossággal. Ez a nagy pontosságot biztosító folyamat alapvetően a legyártott, kinyomtatott műtéti sablon fizikai paraméterein, méretpontosságán múlik.

A komplex orvosi tervező rendszerek és 3D nyomtatók sajnos igen magas áruk miatt kevéssé elterjedtek még, ezért kerestem a piacon olyan gyártót és forgalmazót akik barátságosabb áron kínálnak megoldásokat az orvosi nyomtatók alternatívájaként. Fontos megjegyeznem, hogy a választásomnál szempont volt, hogy a kedvezőbb áru nyomtatók közül választva a nyomtatási felbontás mindig legalább olyan vagy jobb kellett legyen mint a ‘nagyoknál’. Így landolt tehát a Phrozen Shuffle kisebbik változata a rendelőnkben.

Nagy meglepetésemre, mivel előtte még sohasem nyomtattam 3D-ben, nem is volt olyan nehéz beletanulni a dologba. Kezes kis nyomtató, egyszerű saját szoftverrel, megbízható működéssel.

A néhány kötelező első próbanyomás után nekiláttam az első sablon megtervezésének és kinyomtatásának.

Sajnos tapasztalatlanságom miatt kellett kicsit igazítani a nyomtatón, ám ez után az első próbanyomat, ami néhány korona volt, kifejezetten jól sikerült.

Aggodalomra semmi ok, szürke fogakat senki sem kapott!

Azóta szerzett tapasztalataim szerint egy sebészi implantációs sablon kinyomtatásához megközelítőleg 3 órára van szüksége a nyomtatónak, ami után fél óra utómunka szükséges. Kémiai sterilizálás után a sablon készen áll a műtéthez.

A sablonon látható Bálint felirat nagyrabecsülésem jele Szűcs Bálint felé aki a Sanitaria Kft. implantológiai üzletágának fejeként nagyon sok segítséget és sok óra privát időt adott nekem az irányított implantációban való elmerülésemhez. Köszönöm.

Egy fogtechnikus kolléga szerint – aki most ismerkedik egy nagy gyártó fogászati nyomtatójával – az elkészült modellek minőségben és pontosságban nem maradnak el a nagyok mögött.
A képen látható foghiány pótlására tehát megkezdtük a műtétet, először sablon nélkül látható, majd a már behelyezett iránytó sablonnal.

 

Ezen sablon segítségével fúrjuk meg a csontot és helyezzük be az implantátumot. Tekintettel arra, hogy a behelyezésnek a tized miliméteres pontosság elengedhetetlen feltétele, a sablonnak pontosnak és erősnek kell lennie. Ezért nem alkalmasak az ún. extruder nyomatatók, mert anyag homogenitásuk messze elmarad a DLP technológia által biztosított anyagszerkezet mellett.

Az implantátum behelyezését és végleges pozícióba kerülését is a sablon biztosítja.

Az elvégzett kezelés után készült egy új CT felvétel melyen ellenőrizhető a tervezés és a kivitelezés pontossága. Érdemes megfigyelni, hogy kivételesen nagy pontossággal sikerült behelyezni az implantátumot!

 

 

Összegzésként kijelenthető, hogy a drága ipari és fogtechnológiai nyomtatók mellett van létjogosultsága a Phrozen Shuffle nyomtatónak is. Részletességben nemcsak hogy felveszi a versenyt a nagyokkal, de talán túl is teljesíti őket. Árában több mint versenyképes, az egyetlen gyermek betegsége a sebessége. Olyan praxisoknak, fogtechnikáknak ajánlom, ahol nem a mennyiségi, hanem a minőségi ellátás a cél.

Köszönet Bódis Edinának – aki üzlettársamként, asszisztensnőmként, barátomként – minden segítséget megadott Bálintnak és nekem, hogy bevezethessük ezt a modern technológiát a rendelőnkben. Köszönet továbbá a 3dnyomtato.shoppe.hu csapatának a technikai segítségért.

Boros Tamás dr.
All4Dent Kft.

Phrozen Shuffle és Shuffle XL nyomatók fogtechnikai felhasználása

Napjainkban mindent a digitalizációról szól és ebből a fogászat és fogtechnika sem tud kimaradni. Rendelői szinten 3D oral scannerek megjelenésével, hogy ne veszítse el a fogtechnika a megrendelőjét szükség van a fejlesztésre ,3D nyomtatók üzembe helyezésére. Nagy fogászati gyártók megjelentek saját 3D nyomtatókkal melyek nem rendelkeznek nagyobb pontossággal viszont 3-4x drágábbak mint a Phrozen nyomtatói. Hosszas keresés után találtunk rá a Phrozen nyomtatóira és nem csalódtunk. Először a Shuffle XL nyomtatóra esett a választás mert a nyomatási területe a nagyobbak közé tartozik (Formlabs 2). Teljes fogívek nyomtatására használjuk napi rendszerességgel hiba nélkül.

 

A Shuffle kisebb mérete, de nagyobb pontossága miatt önthető anyaggal való nyomtatásra használjuk (hidak, csavaros stégek, lemezek).

 

  

Az eddigi tapasztaltatok alapján kijelenthető, hogy remek választás volt mindkét készülék.

Mikovcsák Gábor
Fog-Művek Kft.